Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Co musisz wiedzieć o kawie na event?

Napisany przez white, dnia 2019-10-08 13:34:12

Kawa to podstawa – jak mawiają wszyscy pracujący ludzie. Mocna czarna od zawsze jest najlepszym sposobem na pobudzenie szarych komórek i wyrwanie organizmu z objęć Morfeusza.

Czarny napój przeszedł jednak długą drogę i dziś nie jest już jedynie środkiem do rozbudzania kierowców tirów czy pracowników korporacji. Kawa weszła na salony stając się motywem przewodnim i nie raz centralnym punktem eventów. Często niedoceniany pod tym względem napój może sprawić, że kontrahenci czy klienci spojrzą na nasz produkt dużo bardziej łaskawym okiem. Jak tego dokonać?

 

Jaką kawę wybrać na event?

 

Bez wdawania się w szczegóły, istnieją dwa rodzaje kawy – Arabica i Robusta. Ta druga charakteryzuje się tym, że jest dużo mocniejsza, często kwaśna i zawiera znaczną ilość kofeiny. To właśnie ją najczęściej kupimy po niskiej cenie na stacji benzynowej lub w dyskontach spożywczych. Nie zawsze smakuje dobrze ale potrafi zaskoczyć (np. Robusta Wietnamska cechuje się doskonałym smakiem mimo dużej kwaskowatości). Na wszelkiego rodzaju wydarzenia polecamy wybrać jednak Arabicę. Są to kawy o mniejszej ilości kofeiny, o zdecydowanie delikatniejszym smaku i aromacie. Sprawia to że są one doskonałe do delektowania się podczas prezentacji, różnego rodzaju pokazów czy podczas pogawędek ucinanych w trakcie spotkania. Jest również dobrym pomysłem dla osób z problemami z nadciśnieniem, gdyż w znacznie mniejszym stopniu pobudza przepływ naszej krwi. Możemy oczywiście zaserwować również kawę bezkofeinową (proces pozbawiania kofeiny jest procesem jedna chemiczny), ale powinna ona stanowić jedynie dodatek do świetnie zaparzonej Arabici.

 

Jak wybrać najlepszą spośród wielu?

 

Poszczególnych gatunków kawy jest bardzo wiele, a większość kryje się pod nazwami handlowymi firm, które je sprzedają. Trzeba pamiętać, że najbardziej popularne marki oferują zwykle mieszankę dwóch powyższych rodzajów kaw, co ma na celu zmniejszyć koszty (Arabika jest droższa od Robusty) mimo to często umieszczając napis „100% Arabika” na opakowaniach. Dlatego najlepszym pomysłem będzie poszukanie odpowiednich gatunków po kraju pochodzenia. Dzięki temu odkryjemy wiele nowych smaków i aromatów.

 

Ojczyzną kawy jest Etiopia i to właśnie z niej pochodzi wiele doskonały gatunków tego napoju. Etiopia Sidamo cechuje się delikatnym aromatem i smakiem, Etiopia Dijmmah zaskoczy nas naturalnym aromatem wina, a Yirga Chefe dostarczy nam walorów smakowych spod znaku porzeczki czy migdała. Niewątpliwą gratką dla amatorów kawy na eventach będą te, które posiadają naturalnie czekoladowy smak. Jest to np. Etiopia Mocca Lekempe, lub absolutnie wyśmienita Yemen Mocca Matari. Tylko tych kila gatunków czrnego napoju bogów sprawi, ze kontrahenci zupełnie inaczej spojrzą na towar, uczestnicy imprezy będą bawić się jeszcze lepiej, a spożywanie napoju będzie prawdziwą przygodą.

 


 

Kawy smakowe ?

 

Oprócz kaw o naturalnych aromatach owoców czy czekolady, w sprzedaży są również kawy aromatyzowane. Wybór takich napojów jest już niemal nieograniczony, a do wyboru są kawy o smaku wszystkich możliwych owoców, ciastka z kremem, advocata, a nawet popularnych na rynku batoników czekoladowych. Amatorzy tychże kaw z pewnością zachwyceni będą wyszukanymi smakami – np. kokosa czy jabłka. Co więcej, jako alternatywę, gościom podać można ekwadorską kawę rozpuszczalną, która dostępna jest również w bardzo wielu smakach, a która zdecydowanie przewyższ kawy dostępne na sklepowych półkach.

 

Jak przygotować?

 

Przygotowanie kawy zdecydowanie polecamy zostawić profesjonalnym baristom. Profesjonalni, świetnie przygotowani specjaliści uświetnią każdy rodzaj wydarzenia, a możliwość obserwowania ich pracy (który często bywa nie tylko efektywny, ale i efektowny) to prawdziwa gratka, która może równie dobrze stać się punktem kulminacyjnym imprezy. Zaproszeni na event goście nie mogą zniesmaczyć się tak prostymi rzeczami, jak np. problem z zaparzeniem kawy czy napój, którego nie da się wypić. Zawodowa obsługa zapewni nam uzyskanie tego, co najlepsze z dobrych ziaren odpowiedniego rodzaju i gatunku, a co za tym idzie- satysfakcję gości.

 

Artykuł powstał we współpracy z organizatorem eventów firmowych, agencją Argentum Event - https://www.argentum-event.pl/

Użyte tagi: kawa. event, napoje, impreza

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.