Artykuł:
Gotowanie metodą sous-vide – nowa moda czy przebrzmiały trend?
Napisany przez white, dnia 2019-04-29 12:01:11
Moda na gotowanie metodą sous-vide, czyli w próżni, trwa od kilku lat! Można przygotować w ten sposób wspaniałe mięsa czy ryby, ale także warzywa, owoce i inne produkty. Technika ta szybko podbiła podniebienia pasjonatów kuchni, gdyż każde danie oferuje pełnię smaku i aromatu, a także pozwala zachować cenne makro- i mikroelementy.
Kuchnia sous-vide – na czym to polega?
Sous-vide (franc.) oznacza „w próżni” i jest popularną techniką przyrządzania różnych potraw. Produkty, które chcemy w ten sposób przygotować, należy szczelnie zamknąć w specjalne worki, które poddajemy gorącej kąpieli wodnej, doprowadzając ich wnętrze do odpowiedniej temperatury. Gotowe danie trafia do hermetycznych opakowań próżniowych i poddawane jest procesowi pasteryzacji.
Nowoczesna czy tradycyjna technika gotowania?
„Sous-vide” kojarzy się z nowoczesną metodą gotowania i kuchnią molekularną, gdyż niedawno nastała moda na przyrządzanie dań w ten sposób. Jednak w rzeczywistości technika ta stosowana była już w latach 70 we Francji, gdzie odkryto jej zalety podczas przyrządzania gęsich wątróbek.
Jednak dopiero od niedawna sous vide na nowo podbiło serca kucharzy i klientów na całym świecie. Przyczyniła się do tego zapewne jej promocja, ale także serwowanie wykwintnych potraw w renomowanych restauracjach.
Jakie akcesoria kuchenne potrzebne są do sous-vide?
Aby jednak móc serwować potrawy przygotowywane tą metodą, konieczne są różne akcesoria kuchenne, nieco wprawy i cierpliwości. Dzięki tej metodzie świetnie utrwalamy smak produktów i ich walory zdrowotne, gdyż naturalne soki z mięs czy warzyw nie są w ten sposób tracone. Smak jest na tyle intensywny, że nie trzeba dodawać wiele soli i przypraw.
Na rynku jest wiele urządzeń, które umożliwiają gotowanie tą techniką. Są to m.in. termocylkulatory czy wielofunkcyjne sprzęty z wbudowaną pakowarką próżniową. Konieczne będą też woreczki do gotowania, które pozwolą na hermetyczne zapakowanie produktu.
Zalety gotowania metodą sous-vide
Niskie temperatury gotowania (od 50 do 85°C) sprawiają, że w potrawach pozostaje więcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Mają też głęboki smak oraz aromat i zachowują swoją objętość – nie zmniejszają jak podczas np. smażenia. Gotowe danie można przechowywać, gdyż próżniowe opakowanie znacznie przedłuża jego trwałość – wystarczy je włożyć do lodówki lub zamrażalnika.
To uniwersalna metoda pozwalająca przygotować mięsa, ryby, owoce morza, warzywa itd. W trakcie gotowania nie czuć specyficznej dla wielu produktów woni, a niektóre produkty wydzielają dość intensywny zapach, np. ryby, brukselka, brokuły, kapusta itd.
Użyte tagi: gotowanie, kuchnia, jedzenie