Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Jak wybrać idealny piec konwekcyjny?

Napisany przez link, dnia 2020-08-20 10:01:37

Wyposażenie lokalu gastronomicznego, restauracji jest niezwykle istotne i wpływa na efektywność pracy. Wybór odpowiedniego pieca do przygotowywania potraw zależny jest nie tylko od jego parametrów, ale również od ilości wydawanych posiłków.

 

Czym jest piec konwekcyjny?


Niezbędny element wyposażenia każdego lokalu służy do przygotowywania i obróbki termicznej potraw. Zaletą takiego rozwiązania jest niskie zużycie energii i zachowanie wszelkich walorów smakowych i wizualnych dań. Urządzenie doskonale sprawdza się do pieczenia, smażenia, grillowania, gotowania na parze. Niezwykle istotny jest rozmiar pieca, by dostosować go do ilości wydawanych posiłków. Piece Unox dostępne są w najróżniejszych rozmiarach, dzięki czemu nadają się dla małej gastronomii, jak i do dużej restauracji

 

Konwekcja, czyli...?


Konwekcja to ruch powietrza. W przypadku pieca to ruch powietrza ciepłego. Po zakończeniu procesu powietrze zostaje z pieca usunięte wraz z zanieczyszczeniami, co wpływa na smak potrawy. Nie generuje przy tym zapachów, a aromaty nie mieszają się. Dzięki takiej możliwości można jednocześnie przygotowywać kilka potraw bez obawy o zmianę aromatu i smaku każdej z nich. W takim piecu temperatura utrzymuje się na stałym poziomie, dzięki czemu istnieje możliwość powtarzalności potraw.

 

Elektryczny czy gazowy?

Sposób zasilania jest zależny od możliwości technicznych lokalu. Zarówno obróbka potraw za pomocą gazu jak i prądu nie ma wpływu na jakość i smak potraw. Jeśli w lokalu nie ma możliwości skorzystania z gazu, pozostaje możliwość skorzystania z zasilania elektrycznego, a przykładowe piece elektryczne można znaleźć na stronie: https://gastromix.pl/4093-elektryczne.

 

 

 

Zalety pieca konwekcyjnego


Piece konwekcyjne posiadają wiele zalet. Przygotowanie posiłków staje się dzięki temu dużo łatwiejsze i szybsze.

- nie trzeba kontrolować postępu obróbki termicznej potrawy, która odbywa się równomiernie;

- potrawy nie przypalają się, nie wysuszają, są idealnie wypieczone;

- walory smakowe są na najwyższym poziomie, dania są wilgotne, soczyste, aromatyczne;

- potrawy przygotowują się szybciej, co pozwala na oszczędności;

- ograniczają zużycie tłuszczów i ulepszaczy smaków;

- aromaty nie przenikają do innej potrawy, dzięki czemu zachowuje ona swoje walory smakowe;

Piec Unox - idealny wybór do Twojej gastronomii

Te nowoczesne urządzenia są dostępne na stronie: https://gastromix.pl/4091-unox w różnych modelach i rozmiarach. Posiadają szeroką regulację temperatury i wykonane są z materiałów najwyższej jakości. Producent umożliwia użytkownikowi wybór zarówno pieca z manualnym sterowaniem, jak i z automatycznym, co usprawnia proces przygotowanie potrawy. Rozmiar i parametry pieca należy dobrać do zapotrzebowania lokalu i ilości wydawanych posiłków.

Użyte tagi: piec, ogrzewanie, dom

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.