Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Jak wyrabiać ciasto w restauracji? Miesiarka planetarna oraz mikser spiralny

Napisany przez link, dnia 2020-07-29 12:10:20

Praca w restauracyjnej kuchni nie należy do najłatwiejszych szczególnie wtedy, gdy lokal ten jest jednym z bardziej obleganych w okolicy. Duża ilość gości przekłada się na ilość zamówień, a te znowu na ilość pracy.

Zautomatyzowanie pewnych elementów codziennych obowiązków kucharza oszczędza jego cenny czas, przez co może on skupić się na tym, co naprawdę wymaga jego uwagi. Czynności takie, jak wyrobienie ciasta, kucharz może powierzyć maszynie.

 

Miesiarka planetarna - co to za urządzenie?

Miesiarka planetarna proponowana przez Gastroprodukt.pl to pojemne urządzenie do wyrabiania ciasta, które usprawni pracę w każdej cukierni, piekarni, pizzeri, czy nawet restauracji oferującej dania obiadowe. W miesiarce potocznie zwanej mikserem planetarnym (pod taką też nazwą w mniejszych rozmiarach występuje w wersji idealnej do domowej kuchni) przygotować można praktycznie każdego rodzaju ciasto, zarówno to przeznaczone na słodkie wypieki, jak i na białe pieczywo idealne do kanapek. W piekarniach i cukierniach, które codziennie muszą wyrabiać gigantyczną ilość ciasta, urządzenie takie może widocznie ułatwić pracę i znacznie ją przyspieszyć. Kucharze i cukiernicy mogą zająć się bardziej wymagającymi zadaniami - miesiarka planetarna przygotuje ciasto gotowe do wypieku jedynie po wrzuceniu do niej wszystkich potrzebnych składników.

 

 

Z urządzeń takich jak miesiarki planetarne korzystają jednak nie tylko piekarnie i cukiernie. Równie dobrze sprawdzają się one w pizzeriach, które przecież swoje dania również opierają na wypieku ciasta. W restauracjach serwujących dania obiadowe miesiarki często odpowiadają za purre ziemniaczane. Jego ilość potrzebna do przygotowania każdego dnia w takich lokalach bywa naprawdę przytłaczająca w sytuacji, gdy wszystkie warzywa ma ugnieść własnoręcznie jeden człowiek. Tymczasem wystarczy skorzystać z prostego w obsłudze urządzenia i gotowe - aksamitne ziemniaki można już podawać na talerze gości. Miesiarki występują w bardzo wielu rozmiarach, a specyfikacja każdej z nich przedstawiana jest bardzo bogato - zobacz produkty na stronie Gastroprodukt.pl, żeby się o tym przekonać.

 

Kiedy przyda się mikser spiralny?

Mikser spiralny swoim przeznaczeniem nie różni się znacznie od miesiarki planetarnej, choć jego wygląd i pojedyncze cechy nie są identyczne. Zwykle do lokali wybiera się miksery wówczas, gdy mają one odpowiadać za przygotowanie cięższego rodzaju ciasta. Najczęściej jest to ciasto na pizzę, ciasto na pierogi, lub różnego rodzaju twarde ciasto szykowane pod wypiek chleba. O tym, czy w konkretnym przypadku lepiej sprawdzi się mikser spiralny, czy może miesiarka planetarna, musi zdecydować samodzielnie każda restauracja. Warto pamiętać, że każde urządzenie ma w zestawie różnego rodzaju końcówki odpowiednie do przygotowania najróżniejszych dań. Jedne lepiej sprawdzą się podczas ubijania piany, podczas gdy inne doskonale poradzą sobie z ubiciem ciężkiego ciasta. Wszystkie końcówki wykonuje się ze stali nierdzewnej, aby mogły bez żadnych zniszczeń służyć kucharzom przez całe lata po zakupie.

 

Pojemność, moc i wykonanie, czyli na co zwrócić uwagę przy wyborze miksera

Przy wyborze odpowiedniego miksera spiralnego czy też miesiarki planetarnej, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na pojemność urządzenia. W różnych modelach ten parametr może naprawdę znacznie się różnić. Podczas gdy jedne miesiarki zmieszczą w sobie 10 litrów ciasta, inne mogą pomieścić nawet 50 litrów. Pojemność powinna być dobrana pod kątem ilości ciasta, jaką wyrabia się w danej restauracji. Nie zawsze warto decydować się na niepotrzebnie większe urządzenie - będzie ono później zajmować potrzebne miejsce w kuchni.

Moc urządzenia przekłada się na precyzję wyrabiania ciasta i mieszania ze sobą różnych składników. Wyrabiając lekkie ciasto, które z założenia ma stać się słodkim wypiekiem cukierniczym, potrzebna będzie mniejsza moc urządzenia, niż w przypadku ciężkiego ciasta potrzebnego do przygotowania pierogów.

Nieobojętne jest także wykonanie miesiarki lub miksera. Ważne są zarówno wykorzystane do produkcji materiały, które powinny być trwałe i odporne, jak i dokładność wykonania, jakość łączonych elementów i wykończeń. Czasem decydując się na droższe, a zarazem lepiej wykonane urządzenie, w przyszłości korzysta się z niego znacznie dłużej bez zbędnych awarii.

Użyte tagi: resturacja, praca, obsługa, produkty

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.