Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Jakie czynniki są ważne przy zakupie szaf chłodniczych?

Napisany przez link, dnia 2020-03-22 19:57:49

Szafy chłodnicze to urządzenia mechaniczne do krótkotrwałego przechowywania żywności. W ich wnętrzach panuje temperatura od -1°C do +10°C. Wartości te pozwalają magazynować większość produktów bez jakichkolwiek uszczerbków.

Szafy chłodnicze to jedne z podstawowych urządzeń, jakie muszą zagościć w lokalach gastronomicznych oraz sklepach. Jednak na rynku znajduje się tak wiele modeli tego typu produktów, że nie wiadomo, co wybrać. W artykule tym podpowiemy Państwu, na jakie najważniejsze cechy należy zwracać uwagę, a które można zignorować. Tak, więc nie przedłużajmy i zaczynajmy!

Zacznijmy od początku. Czym są szafy chłodnicze?

Szafy chłodnicze to urządzenia mechaniczne do krótkotrwałego przechowywania żywności. W ich wnętrzach panuje temperatura od -1°C do +10°C. Wartości te pozwalają magazynować większość produktów bez jakichkolwiek uszczerbków. Tak, więc wyjęte, co dopiero rzeczy z maszyny będą posiadały taki sam smak i zapach jak te świeżo przywiezione. Bez żadnych obiekcji możecie ich używać do przechowywania serów, napojów, twarogów, jogurtów i wielu innych rzeczy, które mogłyby się szybko zepsuć.

 

 

Trudny wybór. Szafy chłodnicze, z jakim agregatem zakupić?

Miejsce, w którym znajduje się agregat, w szafie chłodniczej jest bardzo istotne. Będzie ono determinowało, co najmniej kilka cech, które mogą nam się spodobać lub też nie. W tym momencie na polskim rynku znajdziemy urządzenia z dolnym bądź górnym agregatem chłodniczym.

Cechą charakterystyczną dla tych pierwszych jest zmniejszony rozmiar. Wynika to z faktu, iż sprężarka umieszczona jest bezpośrednio w szafach. Dlatego przypadną one do gustu osobom, które posiadają mniejsze lokale gastronomiczne i sprzedażowe. Tylko należy pamiętać koniecznie o dwóch rzeczach. Tego typu maszyny posiadają mniejszą powierzchnię przechowalniczą oraz nadmiar zebranej wilgoci będziemy musieli usunąć samodzielnie.

Natomiast te drugie wyposażone są w system automatycznego odparowania skroplin, dzięki czemu nie musimy się martwić o wodę. Również do wykorzystania w nich jest większa przestrzeń ekspozycyjne. Jednak wspomniane zalety szaf chłodniczych z górnym agregatem zostały okupione zwiększeniem wymiarów zewnętrznych maszyn.

 

 

Szafy chłodnicze przeszklone czy nie koniecznie?

Prócz umiejscowienia agregatu chłodniczego ważnym aspektem jest też posiadanie przeszklenia lub nie. To ten parametr determinuje, do jakich celów będziemy mogli używać świeżo kupionych maszyn. Szafy chłodnicze z przeszklonymi drzwiami zostały stworzone do ekspozycji towaru naszym przyszłym nabywcom. Tafla szkła pozwala swobodnie zajrzeć do środka, dzięki czemu klient może obejrzeć interesujący go produkt.

Natomiast szafy chłodnicze pełne (inaczej zwane również zapleczowymi) to urządzenia stosowane na zapleczach lub magazynach. W miejscach tych obsługa nie musi wiedzieć przed otwarciem maszyny, co znajduje się w środku. Dlatego szyby tutaj są zbyteczne. Mało tego ich brak zwiększa wytrzymałość całego produktu oraz zmniejsza jego finalną cenę.

Pozostałe ważne parametry szaf chłodniczych.

Wspomniane wyżej cechy (rodzaj agregatu oraz przeszklenie) to jedne z ważniejszych. Jednak istnieje jeszcze kilka następujących, o które warto zapytać sprzedającego:

  • Rodzaj oświetlenia – w tym momencie w większości szaf chłodniczych stosuje się oświetlenie LED-owe. Pozwala ono w dokładniejszy sposób oświetlić wnętrze urządzenia.

  • Ilość drzwi – na rynku znajdują się rozwiązania z pojedynczymi, podwójnymi, a nawet potrójnymi drzwiami. Większa ich ilość pozwala ograniczyć efekt ocieplania się wnętrza szafy.

  • Typ środka chłodniczego – coraz więcej producentów przestawia się na czynnik chłodniczy R-290. Charakteryzuje się on większą ekologicznością oraz zwiększoną wydajnością i spełnia wszystkie wymogi Unii Europejskiej na temat ekologi.

  • Rodzaj regulatora temperatury – w naturze występują regulatory elektronicznego oraz ręczne. Te pierwsze charakteryzują się większa dokładnością.

  • System chłodzenia – występują dwa rodzaje systemów chłodzenia: dynamiczny oraz statyczny. W tym pierwszym montowane są dodatkowe wentylatory ułatwiające chłodzenie natomiast te drugie są tego pozbawione.

  • Klasa klimatyczna – określa nam ona, w jakich temperaturach wewnętrznych może pracować urządzenie chłodnicze.

Diabeł tkwi w szczegółach.

Tak jak mogą Państwo zauważyć, istnieje dużo parametrów, które decydują o wyborze odpowiedniej szafy chłodniczej. Dlatego przez ich zakupem warto zapoznać się z nimi. Jeżeli jednak będziecie mieli jakiekolwiek problemy, zapraszamy na stronę: https://www.wyposazenie-sklepowe.pl. Znajdziecie tam fachowe doradztwo na temat wielu urządzeń chłodniczych. A my już dziękujemy za uwagę!

Użyte tagi: wyposażenie, szafy chłodnicze, kuchnia, lodówki

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.