Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Legionella w systemach ciepłej wody użytkowej - zagrożenie dla Twoich gości!

Napisany przez prasowa, dnia 2022-06-21 12:04:19

Zapewnienie gościom hotelowym dostępu do czystej, a przede wszystkim bezpiecznej wody jest niezbędne. Skutki zaniedbań w tym obszarze mogą być olbrzymie - od negatywnych opinii na temat obiektu, do narażenia zdrowia i życia odwiedzających.

Nie sposób nie wspomnieć też o znacznych stratach finansowych. Jak zadbać o bezpieczeństwo i komfort gości, obniżając przy tym koszty eksploatacyjne instalacji?


Bakterie Legionella w hotelach, kurortach i pensjonatach


Obiekty użyteczności publicznej, w tym hotele i kurorty powinny dbać o jakość wody ze szczególną starannością. Pomijając względy estetyczne i komfort gości, to właśnie tam, w przypadku skażenia wody, może dojść do zakażenia dużej ilości osób i wybuchu epidemii. Szczególne zagrożenie  w systemach ciepłej wody użytkowej stanowi bakteria Legionella. Jest ona niezwykle niebezpieczna, ponieważ wywołuje chorobę Legionistów, czyli zagrażającą życiu formę zapalenia płuc. Do zakażenia dochodzi wyłącznie drogą kropelkową, czyli poprzez inhalację zakażonego aerozolu wodnego. Kolonizacji bakterii sprzyja podwyższona temperatura wody (25 - 45ºC), dlatego problem tak często występuje w instalacjach c.w.u. Czynnikiem podwyższającym ryzyko namnażania się bakterii jest też korozja instalacji wodociągowej, zaburzenia ciśnienia oraz tworzenie się biofilmu, czyli powłoki zbudowanej z komórek mikroorganizmów, gdzie bakterie mają idealne warunki do życia i rozwoju.


Zwalczanie Legionelli


Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, ilość bakterii Legionella w wodzie nie może przekraczać stężenia 100 bakterii/100ml c.w.u. a w szpitalach i obiektach leczniczych 50 jtk/1000 ml. Jedną z najbardziej skutecznych metod w walce z bakteriami Legionella jest dezynfekcja wody dwutlenkiem chloru. Pozbawiona skutków ubocznych typowych dla dezynfekcji chlorem, zapewnia lepszy efekt oczyszczania niezależnie od PH oraz wyższą skuteczność przeciwko zarodnikom, wirusom i glonom, nie zmieniając przy tym smaku i zapachu wody.

 

 

Oczyszczanie wody przeznaczonej do spożycia


Woda przeznaczona do spożycia w obiektach wypoczynkowych musi być najwyższej jakości. Nieprzezroczysta, mętna woda, posiadająca zapach lub smak, napewno wzbudzi niepokój gości i odbije się na ich wrażeniach z pobytu. Niezwykle ważne jest też monitorowanie wody pod kątem obecności bakterii E. Coli, która może być przyczyną ciężkich chorób, na które szczególnie podatne są dzieci, osoby z osłabionym układem odpornościowym oraz osoby starsze. Lampy UV firmy EuroClean są nowoczesnym rozwiązaniem, umożliwiającym skuteczną dezynfekcję wody bez konieczności użycia środków chemicznych, zapewniającym maksymalną efektywność kosztową i energetyczną.

 
Zmiękczanie wody w hotelach i pensjonatach


W wodzie obecne są rozpuszczone związki wapnia i magnezu, które podczas podgrzewania osadzają się w formie białego osadu na wymiennikach ciepła, podgrzewaczach, czy ściankach rur. Tak zwany „kamień kotłowy” znacznie obniża efektywność wymiany ciepła, co wpływa na większe zużycie energii i dodatkowe koszty. Poza tym może też być przyczyną poważnych awarii, których naprawa jest bardzo droga. Zbyt twarda woda to także obniżony komfort dla gości, ze względu na niekorzystny wpływ na kondycję włosów i skóry oraz mniej efektywne działanie kosmetyków. Problem zbyt twardej wody rozwiąże zmiękczacz AquaSoftener. Urządzenie działa na zasadzie wymiany jonowej, wymieniając jony wapnia i magnezu na nieszkodliwe jony sodu.

 

 

 

Odżelazianie wody w obiektach wypoczynkowych


Częstym problemem jest też zjawisko brudnej ciepłej wody, które może nasilać się w obiektach turystycznych, ze względu na ich sezonowy charakter i nierównomierności w poborze wody. Podczas zwiększonego zapotrzebowania na wodę dochodzi do spadków ciśnienia w instalacji, co prowadzi do wypłukiwania się osadów żelaza i zmianę odcienia wody na żółty, czerwony lub brunatny. Rozwiązaniem tego problemu jest urządzenie do uzdatniania wody KEUV-TV, które zapewnia ciągłą filtrację związków żelaza, zmętnienia i nierozpuszczonych substancji, zapewniając czystą ciepłą wodę.


Bezpieczeństwo wody w obiektach wypoczynkowych


Nawet najbardziej luksusowy obiekt nie zrobi wrażenia na odwiedzających, jeżeli lecąca z kranu woda będzie miała brunatny kolor, podwyższoną mętność lub posmak. Poza tym, to właśnie w takiej wodzie bakterie mają najbardziej dogodne warunki do namnażania się. Wystąpienie bakterii Legionella może być śmiertelnym niebezpieczeństwem dla gości, a także raz na zawsze zrujnować reputację obiektu, narażając go przy tym na ogromne konsekwencje finansowe. Krystalicznie czysta woda nie tylko zrobi wrażenie na gościach, ale także uchroni obiekt wypoczynkowy przed ryzykiem związanym z Legionellą, a dzięki zwiększeniu efektywności wymiany ciepła przełoży się na obniżenie rachunków za energię. Zapraszamy do kontaktu!

Użyte tagi: woda, czysta woda, zdrowie, Oczyszczanie wody, hotele

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.