Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Sprawna dystrybucja spożywcza przepisem na sukces?

Napisany przez wp, dnia 2017-08-03 09:57:38

W obecnych czasach dostęp do wszelkiego rodzaju towarów, w tym produktów spożywczych, jest powszechny i przystępny. By się o tym przekonać, wystarczy już krótki spacer po jakimkolwiek mieście: w sklepach świeże lub nieco przetworzone produkty leżą na półkach i paletach, zachęcając konsumentów do kupna, a pootwierane punkty restauracyjne kuszą, by wstąpić do środka i ucieszyć podniebienie gotowymi potrawami.

Być może często nie docenia się tego, jak wielką rolę w tym stanie rzeczy odgrywa dystrybucja spożywcza.

Sprawna dystrybucja spożywcza przepisem na sukces

Firmy dystrybucyjne to bardzo ważne przedsięwzięcia – dzięki ich działalności można zapomnieć o szeregu zmartwień, które mogłyby spędzać sen z powiek niejednego mieszkańca współczesnego miasta – zabieganego i wtłoczonego w kierat codziennych obowiązków. Firma tego rodzaju jest użytecznym pośrednikiem pomiędzy tymi, którzy są w posiadaniu świeżych produktów spożywczych lub też efektów pracy producentów konkretnych rodzajów przetworzonego pożywienia. Dystrybutorzy są uwikłani w sieć umów: z producentami i odbiorcami, do których zostaną dostarczone zamówione produkty. Pozyskując kontrahentów, starają się zachęcić ich do podjęcia współpracy, oferując atrakcyjne ceny towarów, obiecując zniżki rabatowe i szybką realizację złożonych zamówień. Sama dystrybucja to proces wymagający sprawnej pracy szeregu ludzi zatrudnionych w tego rodzaju firmie.

Wbrew pozorom, dystrybucja spożywcza nie obejmuje jedynie dostarczania produktów żywnościowych wyłącznie sklepom, gdzie te produkty w dalszym ciągu będą czekały na nabycie przez klientów. Z usługi firmy zajmującej się rozwożeniem dóbr konkretnych producentów także do:

  • restauracji – gdzie dobrej jakości zaopatrzenie jest podstawą sukcesu lokalu i najważniejszym zmartwieniem jej właściciela

  • barów szybkiej obsługi – które bez odpowiedniego wyposażenia, dostarczanego regularnie i punktualnie, miałyby problemy z funkcjonowaniem

  • placówek edukacyjnych – na przykład szkół i przedszkoli, gdzie codziennie przygotowuje się wychowankom świeże, gorące posiłki

  • stołówek – mieszczących się przy różnego rodzaju ośrodkach opiekuńczych czy usługowych, a także w firmach, gdzie pracownicy spędzają całe dnie


Artykuł powstał we współpracy z SOBIK.

Użyte tagi: dystrybucja spożywcza, sobikdystrybucja.pl, wp

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.