Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Szef o podróżach…

Napisany przez www.e-konferencje.pl, dnia 2010-01-11 15:04:44

Każda podroż jest inna, wyjątkowa i niepowtarzalna. Odkrywanie nowych miejsc jest dla mnie zawsze fascynujące.

 



 

 

 


 

Szef o podróżach…

Każda podroż jest inna, wyjątkowa i niepowtarzalna. Odkrywanie nowych miejsc jest dla mnie zawsze fascynujące. Lubię poznawać kulturę przez pryzmat krajobrazu, zabytków i kontaktów z lokalnymi mieszkańcami. Bywa często, że z sentymentem wracam do miejsc w których miałem już okazje wcześniej zawitać. Powroty pozwalają mi odkrywać miejsca na nowo, dostrzegam szczegóły, które wcześniej gdzieś mi umknęły . Podróże bawią i uczą , pozwalają na przeżycie niezapomnianych wrażeń i pozostawiają po sobie piękne wspomnienia.
 

Podróże kształcą również smak. Możliwość zasmakowania kuchni danego zakątka świata daje doskonałą możliwość poznania kultury i obyczajów danego regionu. Smaki, których doświadczyłem podróżując były zawsze intensywniejsze, jedzenie bardziej pachniało i inaczej pobudzało moje zmysły… Za tego rodzaju przeżyciami się tęskni oraz próbuje się do nich wracać. Myślę, że miłośnicy podroży, nie tylko kulinarnych, doskonale wiedzą co mam na myśli…
 

Stąd właśnie pomysł zaprezentowania w naszym hotelu kuchni z rożnych stron świata przy wykorzystaniu prawdziwych receptur i przepisów.

Jeżdżąc po świecie poznałem wielu niesamowitych mistrzów kulinarnych. Długo można by rozprawiać o fascynujących przeżyciach i odkryciach świata kuchni, które dzięki nim przeżyłem.

Pomyślałem jednak, że lepszym pomysłem będzie praktyczne wtajemniczenie naszych gości i umożliwienie im spróbowania rodzimych kuchni odległych zakątków świata w naszej restauracji.

Zaczynamy od Argentyny. Pierwsze argentyńskie dania stworzone dzięki pomocy Silvia Medina, szefa kuchni argentyńskiego SHERATON CORDOBA HOTEL, pojawią się w karcie restauracji Wave hotelu Sheraton już w styczniu.

Zapraszam wszystkich miłośników kulinarnych podroży oraz entuzjastów dobrego jedzenia!!!
 

Tomasz Borucki kulinarną przygodę rozpoczął 14 lat temu pod okiem Kurta Shellera w warszawskim hotelu Bristol. Od 1997 r. pracował w luksusowych hotelach, na liniowcach pasażerskich i jachtach, m. in. Queen Elizabeth 2 , z którymi okrążył świat czterokrotnie, oraz Dzięki temu  poznał sekrety kuchni całego świata. Borucki posiada dyplom Szefa Kuchni American Culinary Federation,  wiodącego światowego stowarzyszenia zrzeszającego szefów kuchni.Funkcję Excutive Chef Sheraton Sopot pełni od półtora roku. Jest odpowiedzialny za kompleks gastronomiczny, w skład którego wchodzą restauracje Wave i  In Azia, Lobby Bar, Piwnica Win, Rotunda Bar, Spa Lounge, oraz kuchnia bankietowa. Poza podróżami jego zamiłowaniem jest... hodowla egzotycznych roślin i węży.
 


Menu
 

Menu przygotowane przy współpracy

Silvia Medina- Executive Chef Sheraton Cordoba Hotel
 

Empanadas Criollas 30.00

Argentyńskie pierożki nadziewane szpinakiem i kozim serem

Argentinean "Empanadas" with spinach and goat cheese 

Colome, Torrontes, Argentina, 2007 0.75l 125.00 pln

Torrontes jest jednym z niewielu szczepów doskonale sprawdzających się w połączeniu ze szpinakiem.
Jego delikatny owocowy bukiet podkreśli również subtelny smak koziego sera
.

Locro 25.00

Zupa ziemniaczana z kukurydzą, awokado i kiełbasą chorizo

Thick potato soup with corn, avocado and chorizo sausage

Chupín de Pescado 70.00

Pieczona dorada w pomidorach, z cebulą i papryką z dodatkiem świeżej kolendry
i soku z limonki, plastry ziemniaka z natką pietruszki

Baked dorade with tomatoes, onions, peppers with fresh coriander and lime juice

parsley potato
 

Finca La Linda, Viognier, Argentina, 2007 0.75l 120.00 pln

Ten aromatyczny i pachnący egzotyką szczep, którego kolebka znajduje się w Dolinie Rodanu,
w argentyńskim wcieleniu zestawiamy w duecie z pieczoną doradą

Bife de lomo 100.00

Stek z Argentyńskiej polędwicy wołowej

ziemniaki puree, pieczone warzywa sos chimichurri

Argentinean beef tenderloin steak

mashed potatoes, roasted vegetables and chimichurri sauce 

Luigi Bosca Reserva, Pinot Noir, 2006, Argentina 0.2l 42.00 pln 0.75l 160.00 pln

Pinot noir oraz wołowina to królewskie połączenie, zwłaszcza jeżeli do pary towarzyszy brat włoskiego
salsa verde – sos chimichurri.

 Humberto Barberis, Grand Reserva, Malbec, 2004, Argentina 0.75l 260.00 pln

Pełnia intrygujących aromatów wiśni, mięty oraz kminku. W smaku powalająca wiśnia dopełniona czerwoną papryką
i ziarnami tytoniu. Lekkie odcienie taniny doskonale zharmonizowane z dębiną oraz ziarnami pieprzu, kurkumy i cynamonu. Idealny kompan w duecie z wołowiną, tym bardziej argentyńską.

Flan con Dulce de leche y crema 25.00

Krem karmelowy z sosem waniliowym

Crème Caramel with vanilla cream sauce


Źródło: PR
 

 

Użyte tagi: sheraton sopot, sheraton poznań, sheraton warszawa

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.