Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Zalety i wady naczyń ze stali nierdzewnej

Napisany przez white, dnia 2019-10-29 20:18:06

Garnki, patelnie, rondle – to podstawowe wyposażenie każdej kuchni; tej profesjonalnej podającej jedzenie wielu ludziom, jak i tej domowej, która karmi tylko kilka osób. Jednak w jednym i drugim przypadku dobre patelnie i garnki to dobra jakość kuchni i przede wszystkim zdrowie, bowiem od naczynia zależy naprawdę wiele. Warto zadbać o nie i wybrać te ze stali nierdzewnej. Jaki mają zalety i wady?

Stal jako materiał – zalety

Wszystkie naczynia ze stali nierdzewnej są niezwykle solidne i praktyczne w użytkowaniu. Jest to bowiem materiał wyjątkowo wytrzymały i trwały. Zaletą jest także estetyka, bowiem te naczynia zawsze wyglądają dobrze. Używane do produkcji naczyń kuchennych tworzywa są odporne na rdzę. To niezwykle ważne, bowiem będą miały do czynienia ze środowiskiem o podwyższonej wilgotności. Zwykle materiał ten zawiera chrom oraz nikiel, które są odpornej na różnego rodzaju zarysowania, uszkodzenia mechaniczne czy odkształcenia.

 

Wygoda pracy – zalety

Ale największą zaletą tego rodzaju rozwiązania jest komfort. Garnki czy patelnie szybko się nagrzewają, a więc są ekonomiczne. Dzięki temu gotowanie jest szybsze i bardziej wydajne. Co więcej materiał ten nie potrzebuje specjalnego traktowania, to znaczy nie ma problemu z łyżkami czy metalowymi elementami, którymi szorujemy po dnie. Odporność na uszkodzenia to także brak szkodliwych dla zdrowia substancji, które pod wpływem ciepła mogą wydzielać się ze zniszczonych patelni czy garnków. Dużą wygodą jest także to, że garnki ze stali nierdzewnej można myć w zmywarkach oraz stosować z różnego rodzaju kuchenkami.

 

 

Czy naczynia nierdzewna mają wady?

Największym i właściwie jedynym problemem związanym z garnkami i patelniami ze stali nierdzewnej jest ich waga. Wpływa ona nie tylko na komfort gotowania, ale także na jego jakość, głównie wśród kobiet. Jest to jednak problem dość marginalny, bowiem dużo więcej jest tu zalet, także w wygodnym gotowaniu, a to oznacza, że waga, która jest tu dość spora, nie może przysłaniać plusów. Garnki mogłyby być także nieco bardziej różnorodne, bowiem design wielu modeli jest bardzo podobny. Jednak można i tu znaleźć prawdziwe perełki.

 

Do wyboru garnków i patelni wykonanych ze stali nierdzewnej nie trzeba podchodzić z rezerwą, ale z pewnością trzeba je dokładnie sprawdzić. Warto wybierać sprawdzone firmy, bowiem wiele jest modeli, które de facto tylko udają, że są wykonane ze stali nierdzewnej. Na pewno trzeba więc podejmować decyzję świadomie, ale mając w pamięci zalety, w tym wpływ na komfort gotowania, nie można wybrać inaczej.

 


Użyte tagi: kuchnia, gastronomia, resturacja, stal nierdzewna

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.