Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego.

Napisany przez www.e-konferencje.pl, dnia 2009-10-23 13:16:37

Nagrodzona potrawa to: Pasztet z dzika w cieście podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego.


W imieniu Szefa Kuchni Zamku Kliczków serdecznie zapraszamy do odwiedzenia
Zamkowej Restauracji, gdzie w wyjątkowej atmosferze można delektować się tak zacnymi i wyśmienitymi rarytasami kuchni regionalnej.

Opis tradycji wywarzania nagrodzonego produktu:

Tradycje myśliwskie i łowieckie od wieków związane były z historią Borów Dolnośląskich i Zamku Kliczków. Stanowiły uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego. Bory Dolnośląskie obfitowały w zwierzynę, dlatego też w regionalnej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt w Zamku Kliczków odbywających się po polowaniach. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych. Jednym z nich jest przepis na pasztet z dzika sporządzony przez kucharza Księcia zu Solms - Baruth. Obecni Gospodarze Zamku Kliczków otrzymali go w postaci rękopisu od potomków rodziny Zu Solms Baruth - ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków.
Składniki potrawy są esencją wszystkiego co najlepsze w Regionie Borów Dolnośląskich - mięso z dziczyzny, leśne przyprawy oraz nadające potrawie niepowtarzalny aromat i smak grzyby z okolicznych lasów.

Źródło: PR

Zamek Kliczków

Użyte tagi: zamek kliczków, województwo dolnośląskie, hotel, noclegi w wojewóztwie dolnośląskim, potrawy regionalne

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.