Artykuł:
Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego.
Napisany przez www.e-konferencje.pl, dnia 2009-10-23 13:16:37
Nagrodzona potrawa to: Pasztet z dzika w cieście podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego.
W imieniu Szefa Kuchni Zamku Kliczków serdecznie zapraszamy do odwiedzenia
Zamkowej Restauracji, gdzie w wyjątkowej atmosferze można delektować się tak zacnymi i wyśmienitymi rarytasami kuchni regionalnej.
Opis tradycji wywarzania nagrodzonego produktu:
Tradycje myśliwskie i łowieckie od wieków związane były z historią Borów Dolnośląskich i Zamku Kliczków. Stanowiły uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego. Bory Dolnośląskie obfitowały w zwierzynę, dlatego też w regionalnej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt w Zamku Kliczków odbywających się po polowaniach. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych. Jednym z nich jest przepis na pasztet z dzika sporządzony przez kucharza Księcia zu Solms - Baruth. Obecni Gospodarze Zamku Kliczków otrzymali go w postaci rękopisu od potomków rodziny Zu Solms Baruth - ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków.
Źródło: PR
Zamek Kliczków
Użyte tagi: zamek kliczków, województwo dolnośląskie, hotel, noclegi w wojewóztwie dolnośląskim, potrawy regionalne
Zobacz także:
- Family&Novotel - zabawa i odpoczynek dla rodzin z dziećmi
- Radisson Blu Kraków – wśród najlepszych hoteli biznesowych na świecie
- Hotel InterContinental Grand Stanford Hong Kong wybrany najlepszym luksusowym hotelem biznesowym na świecie
- Konferencja? Tak, ale nie byle gdzie. Wybierz Mazury!
- Event z okazji Dnia Kobiet