Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Nowoczesne technologie w gastronomii

Napisany przez A, dnia 2014-05-22 09:47:29

Nie tylko w nowoczesnych firmach informatycznych i komputerowych w zastosowaniu są nowoczesne technologie i programy ułatwiające dokonywanie obowiązków zawodowych. Również i w innych branżach działalności gospodarczej, które na pozór mogą w ogóle nie być związane z informatyką i cyfryzacją, można zastosować z powodzeniem dedykowane oprogramowanie komputerowe. Najlepszym tego przykładem jest gastronomia.

W przypadku dużych restauracji czy barów szybkiej obsługi oprogramowanie gastronomiczne stworzone dla potrzeb konkretnych odbiorców ułatwia prowadzenie działalność oraz rozliczanie pracy pracowników.

W jakim celu wykorzystuje się programy gastronomiczne?

Program gastro w restauracji czy barze szybkiej obsługi pozwala przede wszystkim na wygodne rejestrowanie zamówienia klientów i rozliczanie rachunków dla konkretnych stolików. Programy tego typu wyposażone są w intuicyjny interfejs, którego obsługa nie powinna sprawić nikomu większych problemów. Najczęściej ma ona formę graficzną, a ikony wykorzystane w programie gastronomicznym są czytelne i przejrzyste, dostosowane pod kątem typu działalności restauracyjnej, dla której zostały stworzone. Kelnerzy czy barmani obsługujący program gastro mogą automatycznie sprawdzać, jak długo trzeba czekać na przygotowanie danej potrawy, czy niczego nie brakuje w zakresie zapasów produktów spożywczych czy też jaki rabat można udzielić na daną potrawę. To tylko niektóre z licznych funkcji, w jakie może być wyposażony program gastro.

Połączenie kuchni z salą restauracyjną

Można powiedzieć, że sala restauracyjna, przyjmująca gości, a kuchnia w restauracji, to dwa odrębne światy, które można jednak połączyć właśnie za pośrednictwem programu gastronomicznego. Terminal kuchenny może być połączony z urządzeniami mobilnymi wykorzystywanymi przez kelnerów. Dzięki temu od razu po wprowadzeniu do systemu zamówienia klientów w sali restauracyjnej, wyświetla się ono w terminalu kuchennym. W programie można oznaczyć menu, danie dnia, czy potrawy szczególnie polecane przez kucharza. Kiedy zamówienie złożone przez klientów jest gotowe do podania, kucharz za pośrednictwem programu gastro zaznacza odpowiednią opcję w systemie, a kelner jest o tym natychmiast informowany. Wszystko więc przebiega szybko i sprawnie, z czego klienci docelowi na pewno będą w pełni zadowoleni. Nie ma problemu, że kartka z zamówieniem dla danego stolika gdzieś zaginie, bowiem wszystko jest przesyłane do kuchni w formacie elektronicznym.

Użyte tagi: program gastro, gastronomia, rozwiązania technologiczne dla gastronomii, wyposażenie hoteli

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2019 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.