Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Obiady dla pracowników dlaczego są w interesie pracodawcy?

Napisany przez Malinowski Grzegorz, dnia 2022-03-10 19:08:19

Obecnie jest sytuacja, w której to pracownicy mają decydujący głos na rynku pracy. Dlatego o pracownika trzeba dbać, żeby go nie stracić. Firmy starają się dodawać do wypłat benefity, które są także znaczące dla pracowników.

Większość firm oferuje dodatki w postaci kart sportowych, opieki medycznej lub wyżywienia. To prosty sposób na docenienie pracownika, a firma doskonale to rozumie. Pracownik, który czuje się rozpieszczany w danej firmie nie będzie chciał jej zmienić. A nieprzewidziana rekrutacja oraz przyuczanie na nowe stanowisko i przymusowe szkolenie to duże koszty dla przedsiębiorstwa. Na tyle duże, że pragną ich uniknąć. Jedzenie to bardzo ważny aspekt, więc posiłki, które finansuje pracodawca są naprawdę ważne dla pracowników.

 

Finansowanie przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom czy jest przychodem pracownika?

Czy korzystanie przez pracownika z bezpłatnego posiłku należy uwzględnić do podatku dochodowego? Czy jest to przychód pracownika? Jeżeli pracownik korzysta z bezpłatnego posiłku, to świadczenia pieniężne ponoszone przez pracodawcę na ten cel, nie przynoszą pracownikowi korzyści w postaci powiększenia aktywów. W przypadku kiedy pracodawca pokrywa koszty wyżywienia pracownik, a każda porcja jest identyczna i przypisana indywidualnemu pracownikowi z tytułu nadgodzin, to nie jest to korzyść dla pracownika. Posiłki regeneracyjne nie musiałyby być pobierane kiedy nie byłoby konieczności wywiązywania się z obowiązków pracowniczych. W przypadku kiedy pracownik pobiera posiłki z tytułu nadprogramowych godzin, to nie generuje po stronie tych pracowników przychodu do opodatkowania.

 

 

Co warto wiedzieć w sprawie profilaktycznych posiłków? 

Posiłek profilaktyczny jest dokładnie opisany. Pełnowartościowy przepisowy profilaktyczny posiłek powinien zawierać:

  • 50-55 procent węglowodanów

  • 30-35 procent tłuszczów

  • 15 procent tłuszczu

Każdy posiłek profilaktyczny, który właściciel zapewnia pracownikom, musi składać się z tych właśnie elementów. Zaopatrzenie (szczególnie dużej firmy) może okazać się kłopotliwe. Jest to nie tylko trudne pod względem przygotowania, ale także wyzwanie organizacyjne. Istnieją firmy, które mają swoje menu przygotowane pod  obiady dla pracowników na smartlunch.pl Warto wiedzieć, że tam gdzie nie ma możliwości wydawania posiłków istnieje możliwość zamiany tego na:

  • bony, talony, kupony oraz inne dowody uprawniające do otrzymania na ich podstawie posiłku (od 2 lipca 2019 r.)

Istnieje także możliwość aby pracodawca sam przygotował posiłki profilaktyczne.

Użyte tagi: firma, obiady, posiłki, pracownik

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.