Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Poczuj smak wina

Napisany przez white, dnia 2019-10-04 12:12:59

Zmysł smaku to jeden z naszych największych darów. Pamiętajmy jednak, że nie byłby tym samym, gdyby nie węch, wzrok czy dotyk. W procesie smakowania potraw i napojów mamy bowiem do czynienia ze współpracą niemal wszystkich naszych zmysłów. Nie inaczej jest z degustacją win. Równie wiele jak o smaku mówi się o ich aromacie i konsystencji.

 

Degustacja win

Aby czerpać przyjemność ze smakowania win wcale nie musisz być sommelierem. To zawodowcy, którzy poświęcają tym cudownym napojom całe swoje życie lub przynajmniej dużą jego część. Radzimy byś po prostu kosztował wina w spokoju i w komfortowym dla siebie miejscu. Jeśli dodatkowo otworzysz się na różne poziomy goryczki i zróżnicowane regiony, możesz być pewny, że odkryjesz nowy świat – pełen doznań, radości i nieznanych dotąd doświadczeń.

Oczywiście warto zaznaczyć, że degustując wino nie musisz podążać jedną i z góry wyznaczoną ścieżką – taka podobno nawet nie istnieje. Zawodowi degustatorzy wspominają jednak o kilku ważnych krokach:

  • ocena klarowności, barwy, lepkości i musowania wina – należy jej dokonać oglądając trunek w kieliszku (najlepiej na białym tle);
  • powąchanie wina - w celu uwolnienia aromatów zakręćmy winem w kieliszku (najlepiej trzymając go za nóżkę), po czym wetknijmy nos głębiej do kieliszka;
  • posmakowanie wina – aby najpełniej poczuć smak wina należy wziąć jego łyk, po czym pozwolić mu na kontakt z całą powierzchnią języka i podniebieniem.

 

 

 

Zmysł smaku

Zmysł smaku pracuje na zasadzie współpracy kilku receptorów. Z pewnością każdemu z was znane jest pojęcie kubków smakowych. Określamy nim 5 smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami. Choć pierwsze cztery nie wymagają wyjaśnienia, o piątym warto powiedzieć nieco więcej. Smak umami, najczęściej kojarzony z kuchnią chińską, został wyodrębniony ze smaku słonego i powiązany jest z receptorami, które „wyczuwają” kwas glutaminowy. Czy wiecie co zyskało określenia: „mięsny”, „rosołowy”, „bulionowy” czy po prostu „intensywny” i „wyśmienity”? Wielu ludzi tak właśnie opisuje smak umami.

Na koniec warto zauważyć, że percepcja smaku modyfikowana jest przez:

  • zapach,
  • temperaturę,
  • teksturę,
  • twardość.

Wobec tego, gdy zatkamy nos podczas kosztowania cytryny, nasze kubki smakowe inaczej zareagują na jej kwaskowatość. Innym przykładem może być banan pokrojony i niepokrojony, ciepłe piwo, suszone owoce kontra owoce zerwane z drzewa czy wreszcie wino degustowane w nieodpowiedniej temperaturze podania lub z zatkanym nosem.

Polscy sommelierzy co roku organizują całe mnóstwo spotkań poświęconych degustacji win. Z ciekawszych wydarzeń aktualnego sezonu warto wspomnieć o inicjatywie Zielonych Butelek - Degustacja wina Gdańsk obyła się 26 września. Przed nami jednak między innymi: Warsaw Wine Experience czy Jesienny Festiwal Win Auchan.

 

Użyte tagi: wino, smak, degustacja

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2019 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.