Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Radisson Blu Hotel Kraków: jesień w amerykańskim stylu

Napisany przez Radisson Blu Hotel, Kraków, dnia 2013-09-17 13:10:16

Kuchnia amerykańska? To nie tylko fast food. To obfitość i różnorodność smaków – soczyste amerykańskie steki, oryginalne hamburgery, czekoladowe brownie, a także wiele innych przysmaków będzie można skosztować w ramach wrześniowego bufetu Surf&Turf serwowanego w restauracji Milk&Co w Radisson Blu Hotel Kraków.

Stany Zjednoczone to istna mieszanka kulturowa ludzi z całego świata. amerykańska idealnie odzwierciedla wielokulturowość tego kraju. Wiele potraw uważanych za tradycyjne amerykańskie, ma swoje źródła w innych rejonach świata, spopularyzowanych przez przybyły mieszkańców Nowego Świata. Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest połączenie wielu rozmaitych stylów gotowania. Przez lata receptury różnych dań były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy, do tego stopnia, że teraz niektóre potrawy uważane są za typowo amerykańskie. W restauracji Milk&Co, przez cały miesiąc wrzesień będzie można poznać prawdziwy smak Ameryki.

Amerykanie rozkoszują się przede wszystkim w soczystych wołowych stekach. Który inny naród na świecie zna się lepiej na stekach niż amerykanie. Przygotowywane są na różne sposoby i łączone z różnymi dodatkami, do których należą między innymi ziemniaki w różnej postaci oraz złocista kukurydza. Typowy hamburger czy cheeseburger zza oceanu również powinien zawierać 100% wołowinę.  Często na amerykańskich stołach goszczą również dania z drobiu, do których przygotowania najczęściej wykorzystywane jest mięso z kurczaka oraz indyka. Naród ten bez wątpienia należy do fanów domowych wypieków. Kto nie zna, tak popularnego apple pie czy uwielbianych na świecie brownies.

„W restauracji Milk&Co przez cały wrzesień w ramach bufetu Surf&Turf będziemy serwować naszym gościom specjały prosto z Ameryki. Na pewno nie zabraknie prawdziwych soczystych steków. Serwowany będzie cały indyk w towarzystwie bukietu warzyw oraz między innymi hamburgery w nietypowym rozmiarze small. Wielbiciele domowych wypieków będą mogli spróbować na przykład słynnego apple pie” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu w Krakowie.

Teraz nie trzeba jechać do Ameryki, aby doświadczyć smaku kontynentu zza oceanu. Wystarczy jeszcze we wrześniu odwiedzić restaurację Milk&Co w Radisson Blu Hotel Kraków, która w ramach bufetu Surf&Turf przez cały miesiąc, w każdy czwartek, piątek i sobotę serwować będzie dania kuchni amerykańskiej.

 
Oto przepisy na dania kuchni amerykańskiej

serwowane w restauracji Milko&Co przez Stanisława Bobowskiego:

Ciasteczka krabowe na styl Luiziański

Podane z salsą z mango, avokado, pomidorów i kolendry

Składniki:

  • 100 g  selera naciowego,
  • 1szt  szalotki,
  • 400 g mięsa z kraba,
  • szczypior i pietruszka drobno posiekana,
  • pieprz cayenne,
  • oliwa do smażenia,
  • 2 jajka,
  • bułka panko,
  • 200 g mąki.

Wykonanie:

Selera i szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie a następnie dodać drobno pokrojony szczypior i natkę pietruszki. Kolejno dodać mięso z kraba i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Następnie panierować wyrobione ciastka w panko i obsmażyć na zloty kolor na rozgrzanej oliwie.

Salsa:

Składniki:

  • 1 szt dojrzałego mango,
  • 1 szt avokado,
  • 1 szt pomidor śliwkowy,
  • świeża kolendra,
  • chili,
  • oliwa z oliwek.

 

Składniki drobno pokroić, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem cayenne i kolendrą.

Czekoladowe Brownie

Z ganaszem

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 150g masła,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 125g  ciemnego cukru,
  • 125g cukru pudru,
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej,
  • 85 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 duża łyżka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie umieścić gorzką czekoladę na kąpieli wodnej i rozpuścić. Ubij w mikserze jajka z cukrem, następnie powoli i dokładnie wymieszaj  z rozpuszczoną czekoladą (czekolada nie może być za bardzo ciepła żeby nie ścięła jajek). Przesiej w misce mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do czekolady uprzednio wymieszanej z jajkami i cukrem, mieszając aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.

Piec ciasto przez 20-23 minuty. Po upieczeniu i ostygnięciu zalewamy ganaszem  i posypujemyprażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.

Składniki na ganasz:

  • 300 g  gorzkiej czekolady,
  • 180 g śmietany 30%,
  • 40 g glukozy.

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę na kąpieli wodnej, następnie dodać śmietanę 30% i glukozę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Następnie wstawić do lodówki.

 Ciasto Marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 szklankę oleju,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki tartej marchewki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka orzechów włoskich, pokrojonych,
  • 100g  pokrojonego ananasa.

Wykonanie:

Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać olej i dalej ubijać. Wsypać mąkę, cynamon, sodę i wszystko razem wymieszać. Dodać marchew i wymieszać, następnie dodać ananas i orzechy. Tortownicę posmarować masłem i obsypać mąką. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 45 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem na środku, czy ciasto się upiekło.

Masa:

  • 1 kostka masła,
  • 2 serki Philadelfia
  • 25 dkg cukru pudru
  • troche soku z cytryny, jeśli jest za słodki krem

Masło o pokojowej temperaturze utrzeć, dodać cukier i dobrze rozetrzeć, by nie było czuć cukru. Dodać serki o tej samej temperaturze jak wszystkie produkty. Na koniec dodać olejek waniliowy i sok z cytryny do smaku.

Użyte tagi: Radisson Blu Hotel Kraków, Radisson, Kraków

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.