Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

V Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Napisany przez PR, dnia 2014-04-15 14:47:57

Przyjedź, poznaj, pokochaj produkty regionalne w samym sercu Tatr

Czym są Europejskie Targi Produktów Regionalnych?

W 2014 roku odbędzie się piąta, jubileuszowa edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych, w Zakopanem, na Dolnej Równi Krupowej swoje produkty zaprezentują producenci, żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy

Europejskiej Targi Produktów Regionalnych największym wydarzeniem promującym produkty regionalne w okolicy ….

Chcemy pokazać że nasze rodzime produkty są produktami wysokiej jakości . Targi - to różnorodność tradycji a w szczególności bogactwo produktów regionalnych, które ze względu na proces produkcji oraz hodowli w naturalnym środowisku zasługują na miano zdrowej żywności . Celem Targów jest także wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami oraz nawiązanie współpracy międzynarodowej.

Dołącz do nas i weź udział w Targach !

Podczas Targów odbywa się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucynie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, Starosty Tatrzańskiego, Inspektora weterynaryjnego, zaproszonych gości i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.

Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z zaprzyjaźnionych powiatów oraz zespoły góralskie.

Ponad 50 tysięcy osób gościliśmy na Targach w 2013 roku, w tym roku będzie nas jeszcze więcej !

Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z kraju i zagranicy. W ubiegłym roku w Targach udział wzięli producenci z Węgier, Włoch, Rumunii. W tym roku, wzorem lat ubiegłych zaproszeni do udziału zostali goście z krajów europejskich – dzięki nawiązanej współpracy z placówkami dyplomatycznymi w naszym kraju. Mimo tradycyjnego charakteru podczas Targów odbywają się koncerty gwiazd, pokazy kulinarne, konkursy. Ciekawy program zachęca turystów i mieszkańców Podhala do wspólnej zabawy.

Serdecznie zapraszamy do udziału w Targach!








Użyte tagi: Targi Produktów Regionalnych, produkty regionalne, Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.