Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Ważne jest nie to co serwujesz ale jak to zrobisz!!

Napisany przez www.e-konferencje.pl, dnia 2007-11-08 11:56:01

Spójrzmy prawdzie w oczy – czasem niewiele można zrobić, z jakością jedzenia lub choćby drinka serwowanego podczas spotkania firmowego lub na konferencji biznesowej. Barierami, które najczęściej napotyka szef kuchni są zazwyczaj koszty lub szczegółowe wskazówki gospodarza sali konferencyjnej, co do finansów przeznaczonych na daną potrawę.

Spójrzmy prawdzie w oczy – czasem niewiele można zrobić, z jakością jedzenia lub choćby drinka serwowanego podczas spotkania firmowego lub na konferencji biznesowej. Barierami, które najczęściej napotyka szef kuchni są zazwyczaj koszty lub szczegółowe wskazówki gospodarza sali konferencyjnej, co do finansów przeznaczonych na daną potrawę.

Oto kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby przeobrazić zwykły posiłek w coś niezapomnianego:

1.     Przywitaj gości specjalnie przez Ciebie stworzonym koktajlem lub drinkiem. Spraw by nazwa tego drinka była czymś, co przykuje uwagę gości. Pamiętaj, aby napój przez Ciebie stworzony miał oryginalne połączenie i sprawiał, iż gość będzie chciał od razu poznać recepturę tego „magicznego” napoju.

2.     Siła słów. Upewnij się, że opis dania z karty menu jest pełny. Jeśli jest to przykładowo kurczak zapiekany w cieście z serem, zadbaj o to, aby w opisie tego dania było: skąd był kurczak, jakiego rodzaju sera użyto, skąd był ser, jaka jest jego tradycja wyrobu, czy warzywa użyte do tego posiłku były naturalnie wytworzone itp.

3.     Wiele właścicieli hotelowych restauracji wydaje ogromne sumy pieniędzy na udekorowanie sali restauracyjnej lub konferencyjnej najbardziej wyszukanymi bukietami kwiatów. Często jest to zbyteczne, gdyż są inne tańsze opcje, aby upiększyć wystrój sali. A gdyby tak udekorować sale ziołami użytymi do zrobienia jednej z potraw, lub bukietem winogron lub winorośli. A może tak elegancka miska zawierająca świeże owoce? Wybór kieliszków do wina, wystawnych świec w powiązaniu z twórczymi rozwiązaniami może osiągnąć niebywały sukces.

4.     Odpowiednia muzyka to podstawa!! Muzyka nadaje ton lokalu i stwarza, iż jest on jedyny w swoim rodzaju. Więc nie zostawiaj wyboru muzyki ślepemu losowi. Stwórz swoja własna składankę utworów dla klientów Twojego hotelu. Ważne jest również to, aby stworzyć kopie tych utworów i rozdawać ją ważniejszym gościom, jako podarunek od właścicieli hotelu.

Tych kilka propozycji powinno sprawić, iż serwowany w waszej restauracji posiłek stanie się nie tylko smaczniejszy dla podniebienia, ale zostanie również „skonsumowany” przez wzrok i słuch!!

Źródło: http://vnutravel.typepad.com/migurus/michael_green/

Użyte tagi: gastronomia, usługi hotelowe, catering

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.