Artykuł:
Marzec na ostro, czyli smak Meksyku w Radisson Blu Kraków
Napisany przez Radisson Blu Hotel, Kraków, dnia 2014-03-06 14:08:31
Kuchnia meksykańska jest ogromnie zróżnicowana i nie bez przyczyny mówi się, że należy do najbardziej urozmaiconych na świecie. Tym bardziej warto skosztować jej oryginalnych przysmaków serwowanych w ramach bufetu Surf&Turf w Radisson Blu Hotel Kraków. Jedno jest pewne – będzie ostro!
W marcu bufet Surf&Turf w restauracji Milk&Co krakowskiego hotelu Radisson Blu obfitował będzie w najsmaczniejsze meksykańskie dania. Będzie różnorodnie, świeżo i pikantnie! Dla wielu znakiem szczególnym kuchni tego kraju są dania przygotowywane z dodatkiem ostrych papryk, zwanych chili. „Może nie każdy wie, że dodając do potrawy chili, tak na prawdę dodajemy jedną z jej 10 znanych odmian. Może to być np jalapeno, tabasco, pieprz cayenne, który także jest ostrą papryką, czy nieco rzadziej najostrzejsza na świecie – Trinidad Scorpion Butch T” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.
Kuchnia meksykańska postrzegana jest przez pryzmat tylko kilku potraw, które znamy w Polsce jak burrito, tortilla, nachosy i dodatki jak salsa czy guacamole. Jednak tradycyjna
kuchnia meksykańska to coś więcej – to dania mięsne jak również potrawy z ryb i owoców morza, z dodatkiem kukurydzy, pomidorów i roślin strączkowych. Dania te są nie tylko bardzo zdrowe, głęboko aromatyczne, zróżnicowane ale potrafią być również łagodne. Dzięki współpracy z fantastyczna Szef Kuchni z Meksyku – Isabel Balderas oraz pochodzącym z Meksyku tutejszym Restaurant Supervisorem Ivanem Garcia, w Marcu w ramach bufetu Surf&Turf zostanie zaprezentowana najprawdziwsza tradycyjna kuchnia tego kraju, bez naleciałości w postaci „tex-mex”.
Isabel Balderas, Szef Kuchni, która w krakowskim Radissonie wyczaruje tradycyjne meksykańskie potrawy, w tym również te nieczęsto spotykane w Polsce połączenia smakowe, urodziła się i dorastała w Meksyku. „Chciałabym zaprezentować Krakowianom jak najwięcej świeżych i prawdziwych smaków mojego kraju – na przykład popularne guacamole, które jednak przygotowane na miejscu ze świeżego awokado smakuje zupełnie inaczej. Na żywo na teppanyaki będziemy piec tradycyjne meksykańskie tacos, a także według oryginalnych przepisów placki z masy kukurydzianej. Nie zabraknie ensalady, ceviche, tamales, tacos i wspaniałych sals“ – mówi Balderas.
Jak dodaje Ivan Garcia, Restaurant Supervisor w Radison Blu Hotel Kraków: „Serwowana przez nas kuchnia meksykańska przygotowywana jest z oryginalnych produktów i wedłu tradycyjnych receptur, co ciekawe – niektóre przepisy są pochodną nawet receptur stosowanych jeszcze przed kolonizacją. Na stole znajdą się dania regionalne z całego kraju: do północy po południe – od Pueblo do Guerrero“
Jednak z ostrością na europejskich stołach nie należy przesadzać. Dania będą zarówno łagodne – na przykład z dodatkiem kaktusa jak i w ciekawych połączeniach smakowych jak Tacos al pastor – wieprzowina przygotowana z sosem z chili, achiote, ananasem, cebulą i kolendrą. Oczywiście nie zabraknie dań pikantnych jak tradycyjna zupa rybna z przepisu rodem z Acapulco. Na stole pojawi się kilka tradycyjnych sosów - mniej i bardziej ostrych, dzięki czemu każdy będzie mógł dostosować pikanterię dania do swoich preferencji. Na miłośników słodkości również czeka kilka niespodzianek – podany zostanie flan, budyń orzechowy, mus z mango oraz kulinarne zaskoczenie – meksykański deser z masy kukurydzianej na słodko.
Meksykański bufet Surf&Turf serwowany jest w restauracji Milk&Co w każdy czwartek, piątek i sobotę lutego od godziny 18:00 do 23:00. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja wszystkich dań bufetowych, a także wina piwa i wody. Dla gości hotel udostępnia bezpłatny parking. Ciekawostką jest oferta dla osób z meksykańskim paszportem, które mogą liczyć na 10%-ową zniżkę.
Kilka meksykańskich przepisów przygotowanych dla czytelników przez Isabel Blderas i Ivana Garcię:
Ensalada de noples
Składniki
0,5 kg kaktusa
połówka posiekanej cebuli
3 pomidory
2 łyżki posiekanej kolendry
3 papryczki jalapenos w occie
2 łyżki octu (najlepiech z chili)
4 łyżki oliwy z oliwek
200 gram sera feta
Przygotowanie:
Kaktusa, cebulę oraz pomidory należy pokroić w kostkę. Drobno posiekaną paprykę oraz kolendrę dodać do przygotowanej mieszanki. Doprawić do smaku octem, oliwą z oliwek i solą. Posypać pokruszonym serem feta.
Salsa Verde
Składniki
0,5 kg zielonych pomidorów
3 papryczki jalapeno (najepiej świeże)
1 szczypta natki kolendry
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 awokado
sól
Przygotowanie:
Ugotuj zielone pomidory w całości, a następnie po obraniu ze skórki, zblenduj je z czosnkiem, jalapeno i połową cebuli. Dodaj posiekaną kolendrę. Drugą część cebuli i awokado drobno pokrój i dodaj do sosu. Dopraw solą do smaku.
Ceviche
Składniki:
0,5 kg filetów rybnych
5 pomidorów
8 cytryn
1 cebula
10 oliwek
¼ szklanki posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
1 awokado
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Filet rybne pokroić w kostkę, skropić je sokiem z 6 cytryn, wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, po tym czasie wylać sok. Posiekać cebulę, dodać sok z dwóch cyttryn, oliwę z oliwek oraz drobno posiekane oliwki. Następnie wymieszać wszystkie składniki. Podawać z awokado.
Użyte tagi: Radisson Blu Hotel Kraków, Radisson, Kraków