Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Nowoczesne pojemniki do transportu żywności dla firm cateringowych

Napisany przez Artykuł sponsorowany, dnia 2017-02-03 09:26:21

Każda firma cateringowa musi zapewnić odpowiednie warunki techniczno-sanitarne przy transporcie posiłków gotowych. Najważniejszym elementem jest tutaj środek transportu dopuszczony przez Sanepid do przewozu żywności, ale równie ważne są pojemniki transportowe, które w istotny sposób pozwalają zapewnić żywności bezpieczeństwo, wymagane przez liczne normy i przepisy.

Każda firma cateringowa musi zapewnić odpowiednie warunki techniczno-sanitarne przy transporcie posiłków gotowych. Najważniejszym elementem jest tutaj środek transportu dopuszczony przez Sanepid do przewozu żywności, ale równie ważne są pojemniki transportowe, które w istotny sposób pozwalają zapewnić żywności bezpieczeństwo, wymagane przez liczne normy i przepisy.

Najważniejsze zasady transportu potraw gotowych

Firmy cateringowe muszą przestrzegać wielu norm i zasad, określonych w obowiązujących przepisach prawa. Wskazane jest również, by w swoim zakładzie wdrożyły systemy GHP (Dobra praktyka higieniczna), GMP (Dobra praktyka produkcyjna) oraz HACCP, które łącznie pozwalają kompleksowo zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności. W przypadku transportu żywności najważniejszym zadaniem jest zabezpieczenie jej przed zagrożeniem biologicznym (zanieczyszczeniami pochodzącymi z otoczenia), uszkodzeniem mechanicznym oraz utratą temperatury. Przykładowo posiłki serwowane na zimno powinny być transportowane w taki sposób, by temperatura wewnątrz potraw nie była wyższa niż 4 stopnie Celsjusza. Pojemniki do transportu potraw, które po dotarciu do odbiorcy powinny być ciepłe, muszą zapewnić im temperaturę wewnątrz co najmniej 60 stopni Celsjusza. Natomiast żywność zamrożona powinna mieć zapewnioną podczas transportu temperaturę nie wyższą niż -18 stopni Celsjusza.

Pojemniki termoizolacyjne z pianki polipropylenowej

Firmy cateringowe zazwyczaj dostarczają posiłki o różnej temperaturze. Czasami w jednym transporcie znajdują się ciepłe obiady, zimne przystawki oraz mrożone desery. Właśnie dlatego najpraktyczniejsze do przewozu okazują się dla nich uniwersalne pojemniki termoizolacyjne - , które skutecznie utrzymują zarówno bardzo niskie, jak i wysokie temperatury. Najpopularniejszym obecnie tego rodzaju pojemnikiem jest pojemnik termoizolacyjny z pianki polipropylenowej o wysokiej gęstości, np. pojemnik termoizolacyjny Revolution. Materiał ten jest chemicznie obojętny, co oznacza, że nie wchodzi w reakcję z żadnymi innymi substancjami. Ponadto jest zwarty, nienasiąkliwy (w pojemnikach z takiej pianki można przewozić także żywność w postaci płynnej) i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Pojemniki wykonane z pianki polipropylenowej są bardzo lekkie, wytrzymałe i co najważniejsze, skutecznie utrzymują temperaturę od -20 do +110 stopni Celsjusza. Ich istotną cechą jest również łatwość w czyszczeniu i utrzymaniu higieny zgodnie ze standardami HACCP – zwykle są pokryte specjalną powłoką chroniącą przed brudem i można je myć w zmywarkach.

Współcześnie coraz więcej firm cateringowych dostrzega zalety pojemników z pianki polipropylenowej, ponieważ są one dużo praktyczniejsze niż tradycyjne termosy. Są one od nich nie tylko lżejsze, ale także dużo tańsze i łatwiejsze w eksploatacji. Co więcej, w sprzedaży dostępne są pojemniki o różnej wielkości i pojemności, dzięki czemu każda firma może skompletować zestaw transportowy dostosowany do swoich indywidualnych potrzeb w zależności od rodzaju transportowanych posiłków, a także środka transportu.

Użyte tagi: firma cateringowa, pojemniki do transportu żywności, catering, pojemnik termoizolacyjny, organizacja konferencji

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2017 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.