Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Kawa do biura dla pracowników - ziarnista czy mielona?

Napisany przez white, dnia 2021-01-20 09:10:34

Obecnie kawa w biurze należy do podstawowych napojów i można ją znaleźć praktycznie w każdym domu i miejscu pracy, gdyż większość osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka aromatycznego napoju.

Pobudzające właściwości zawartej w kawie kofeiny powodują, że sięgają po nią nawet kilka razy dziennie by być w stanie pracować na najwyższych obrotach. Z tego powodu coraz więcej pracodawców stara się zapewnić do niej dostęp swoim pracownikom. Jednak warto zastanowić się jaka kawa do biura sprawdzi się najlepiej.

 

Charakterystyka kawy ziarnistej

Kawa ziarnista do biura to znakomite rozwiązanie, gdy posiada się ekspres z wbudowanym młynkiem, gdyż w innym przypadku będzie trzeba to zrobić samodzielnie, co niestety jest dosyć czasochłonne. A jak wiadomo przerwa w pracy nie trwa w nieskończoność i potrzeba szybkiego sposobu na przygotowanie pobudzającego naparu, który sprawi, że będzie się w stanie pracować na najwyższych obrotach. Niezaprzeczalną zaletą tego typu kawy jest to, że będzie ona najbardziej aromatyczna i dodająca energii, gdyż świeżo zmielone ziarna wydzielają z pewnością najintensywniejszy zapach. Niestety ten rodzaj jest zdecydowanie droższy od swojej mielonej odpowiedniczki, gdyż wymaga dokładniejszego pakowania i przechowywania tak, by nie traciła swoich właściwości. Jej cena wynika także z faktu, że ziarna są często lepszej jakości i możemy samodzielnie sprawdzić ich stan zaraz po otwarciu opakowania. Pozwala to na określeniu czy ziarna są jednakowej wielkości, czy nie są uszkodzone lub nie posiadają odbarwień na swojej powierzchni.

 

 

Charakterystyka kawy mielonej

Kawa mielona to nic innego jak ziarna poddane mechanicznej obróbce, która sprawia, że przybierają one formę sypkich drobinek. Do procesu jej produkcji wykorzystywane są często ziarna gorszej jakości, niekształtne lub posiadające defekty, których nie da się dostrzec w zmielonej postaci. Największym atutem i powodem, dla którego jest to najczęściej wybierana kawa do biur, jest łatwość jej przygotowania. Do jej przyrządzenia nie potrzeba ani ekspresu, ani młynka do kawy, wystarczy wsypać proszek do kubka lub filiżanki i zalać wrzątkiem. Jest to istotny atut z punktu widzenia miejsca pracy, gdyż proces nie zabiera wiele cennego czasu. Niestety kawa po zmieleniu bardzo szybko traci swój charakterystyczny aromat, przez co staje się również mniej pobudzająca i nie oddziałuje tak silnie na organizm człowieka.



  • Poznaj Caffe Grano - kawa z dostawą do biura, oraz w każdy inny punkt (w tym do domu) gdzie chcesz napić się dobrej kawy. W ofercie wszelakiego rodzaju ekspresy do kawy dające możliwość przygotowywania prawdziwego aromatycznego napoju.



Kawa do firmy - jaką wybrać?

Tę kwestię należy rozważyć indywidualnie do potrzeb i własnych upodobań oraz do posiadanego sprzętu do przygotowywania kawy. Mielone ziarna będą łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, natomiast te nieprzetworzone - bardziej aromatyczne i pobudzające. Niezależnie od tego na jaką formę ziaren się postawi, to istotne jest aby dostawa kawy do biura pochodziła ze sprawdzonego źródła, dzięki temu jest większa pewność, że będzie to produkt wysokiej jakości, który spełni wszelkie standardy. Przy rozważaniach jaka kawa do biura będzie najlepszym rozwiązaniem, oprócz jej formy, warto zastanowić się również jaki gatunek wybrać. Do najbardziej popularnych i najłatwiej dostępnych należą: Arabika, Robusta oraz Liberika. Większość kawoszy największą sympatią darzy Arabikę, gdyż posiada łagodniejszy smak, a przy tym jest bardzo aromatyczna i dodatkowo jej ziarna pięknie wyglądają. Ważne jest również jej przechowywanie, które ma ogromny wpływ na jakość i smak. Aby kawa nie traciła swoich walorów powinna być przechowywana w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku, z dala do promieni słonecznych oraz wilgoci.

Użyte tagi: kawa, biuro, praca, napoje

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.